7 важни факта за анорексия и булимия

  1. Те са сериозни психични заболявания

Нарушенията в храненето могат да имат сериозни последствия за здравето и взаимоотношенията. Анорексия, булимия, хиперграфия са био-психо-социални заболявания, а не прищевки или фази в начина ни на живот.

  1. От хранителни разстройства не страдат само жените

Нарушенията в храненето засягат както мъжете, така и жените, въпреки че те често се смятат за нарушения, свързани най-вече с жени. Мъжете и жените чувстват натиск, за да изглеждат по определен начин, което може да доведе до развитие на даден тип хранително разстройство.

Те са животозастрашаващи.

  1. Хранителните разстройства разрушават живота ти

Влияят на всички аспекти от съществуването на засегнатия – отношения с членове на семейството, приятели и колеги, както и функциониране в академични условия и на работното място. Мислите, емоциите, нагласите и поведението по отношение на теглото са постоянни за хората с хранителни проблеми, което прави воденето на нормален живот невъзможно.

4. Храненето при тях е натоварващо психиката им действие
Хората с нарушения в храненето анализират храната, която ядат, и това влияе върху начина, по който живеят. Обсебващите мисли за това как храната ще повлияе на тяхната фигура може често да бъде поразителна.

5. Изключително трудна и продължителна борба е превъзмогването на хранително разстройство

Възстановяването от хранителни разстройства не е въпрос на лесно и бързо ориентиране към здравословно хранене. Нарушенията в храненето са сложни заболявания, които засягат възприятията за образа на тялото, както и поведението и не са лесни за промяна. Лечението на тези нарушения работи към промяна на тези мисли и поведения, но тези промени не се случват веднага – отнема време.

6. Те са сериозни и животозастрашаващи

Анорексия нервоза има най-високата смъртност от което и да е друго психично разстройство. Смъртността, свързана с анорексия нервоза е 12 пъти по-висока от смъртността на всички други причини за смърт при жени на възраст 15-24 години. Без лечение, до 20% от хората със сериозни хранителни разстройства умират.

7. Възстановяването е възможно

Ефективното лечение е съобразено с индивида, страдащ от хранително разстройство. Често се препоръчва да се полагат комбинирани грижи от различни професионалисти в сферата и екип, който може да се състои от психолог, психиатър или лекар (при крайни случаи на анорексия невроза).