Хранителни разстройства

Хранителните разстройства спадат към група състояния, определени чрез неестествени хранителни навици, вредящи на психичното и физиологично здраве на индивида. Най-често срещаните заболявания са анорексия, булимия и преяждане (хиперфагия).

Това е нещо повече от консумиране на твърде малко храна или твърде много. Това е, когато някой има нездравословен фокус върху храненето си, физическата си активност и напълно погрешна и изкривена представа за размера на тялото и външния си вид.

Какво трябва да знаете за хранителните разстройства?

  • Не винаги може да разберете дали някой страда от хранително разстройство, след като го видите или общувате с него
  • Хранителните разстройства не са погрешна диета или вик за внимание
  • Понякога хранителните разстройства се развиват като начин индивидът да се чувства в контрол на емоции или ситуации от неговия живот
  • Хранителните разстройства могат да окажат сериозно влияние върху здравето на засегнатия за цял живот
  • Изключително важно е засегнатите от хранителни разстройства да получат или потърсят помощ, защото….

Помощта е налице и възстановяването е възможно!

Как да разберете дали Вашите взаимоотношения с храната или тези на ваш близък са нездравословни?

Може да забележите промени в начина по който той:

Видове хранителни разстройства

Анорексия

Анорексия (или анорексия нервоза) е психологично и животозастрашаващо нарушение в храненето. Тези, които страдат от това хранително разстройство, обикновено са с изключително ниско телесно тегло спрямо тяхната височина и тип тяло, поради умишлено ограничаване на енергийния прием.

Начинът по който страдащите се виждат, често е в противоречие с това, което другите виждат – те често имат изкривен образ за себе си и мислят, че са с наднормено тегло, докато в действителност те са много под нормата. Изпитват дълбок и постоянен страх от натрупване на килограми. Анорексията може да засегне хора от всички възрасти, пол , раса и етнос.

Булимия

Булимия

Булимия (или булимия невроза) е сериозно нарушение в храненето, характеризиращо се с преяждане, което е последвано от прочистване. Свързва се с консумация на голямо количество храна в кратък период от време, като прочистването с цел освобождаване от консумираната храна може да стане чрез повръщане или прием на лаксативи. Има и други начини, които могат да включват употребата на диуретици, стимуланти, гладуване или прекомерно физическо натоварване. Този повтарящ се цикъл може да причини увреждане на храносмилателната система и да създаде химически дисбаланси в тялото, което от своя страна уврежда функционирането на основните органи, включително сърцето. Това хранително разстройство може да бъде тайно и скрито от обкръжението на страдащия за продължителен период от време.

Преяждане

Преяждане (или хиперфагия) е тежко и животозастрашаващо нарушение в храненето, характеризиращо се с повтарящи се епизоди на консумация на големи количества храна (често много бързо и до точката на дискомфорт), последвано от усещане за загуба на контрол и чувство за вина, срам, страдание. За разлика от булимията, тук липсва използването на компенсаторни мерки с цел освобождаване (пречистване) от поетата храна. Склонността към преяждане често води до наддаване на тегло и затлъстяване, което само подсилва натрапчивото хранене. Става порочен кръг: да се храни, за да се чувства по-добре, след което възникват отрицателните емоции и  връщането обратно към храната с цел облекчение.

ПРЕЯЖДАНЕ
ОРТОРЕКСИЯ

Орторексия

Орторексия е нарушение в храненето, което се състои в мания и обсебване на тема здравословно хранене. Страдащите са напълно обсебени от мисълта да се хранят само и единствено с качествени храни. Орторексията се определя като патологичен стремеж да се ядат следните типове храна: натурални, растителни, без консерванти, без мазнини, без червени меса. Орторексиците са способни да обиколят целия град, за да намерят точно определена храна или да не ядат, ако не са сигурни, че товакоето им се предлага отговаря на разбиранията им за здравословна храна. Те не се притесняват да плащат по-висока цена за храни, които отговарят на техните критерии и разбирания. Тази мания лишава болния от важни и необходими хранителни вещества, което може да доведе до редица болести. Орторексията все още не е утвърдена официално като вид психологично заболяване. При сравнение обаче с анорексия и булимия става очевидно, че се касае за болестно състояние от същата група. Единствената разлика е, че вместо върху количеството на храната, умът на болния е фокусиран върху качеството ѝ.

Синдром на нощното хранене

Синдром на нощното хранене е по-рядко срещано, но изтощаващо заболяване, характеризиращо се с консумирането на по-голямата част от калориите късно вечер или през цялата нощ. Консумираната храна през нощта обикновено е нездравословна, с високо калорийно съдържание, което води до натрупване на излишни килограми, а понякога и до затлъстяване.  Нощните пристъпи на силен глад са съпроводени с депресия, а в някои случаи и с ниска себеоценка. Хората се срамуват от своите нощни набези, опитват се да скрият своя проблем от близките хора, а това ги провокира да преяждат все повече и повече.

СИНДРОМ НА НОЩНОТО ХРАНЕНЕ

Некатегоризирани хранителни разстройства

Некатегоризирани разстройства на храненето (EDNOS) са заболявания, които не отговарят строго на критериите за анорексия, булимия или хиперграфия, но се характеризират с подобни или смесени симптоми.

Кой може да Ви помогне?

Ако се притеснявате за Вашите хранителни навици или тези на Ваш близък, важно е да потърсите помощ възможно най-скоро.

Аз съм насреща, за да помогна в пътя към промяната и постигането на здравословна връзка с храната!