Здравей, казвам се Теодора Цветева и съм психолог.

Моята тясна насоченост и специализация е в сферата на хранителните разстройства, образът на тялото и емоциите, които изпитваш във връзката си с храната. Преминах обучение в Националния център за хранителни разстройства в Лондон (NCFED). Там имах уникалната възможност да се уча от най-добрите професионалисти, с дългогодишен опит и знания в сферата на хранителните разстройства.

Аз съм също така и момичето, което се бори 14 години с хранителните разстройства и накрая победи. Моята основна мисия е да помагам на хората да създадат по-здравословна и щастлива връзка с храната, а и със самите тях. Това, което смятам че ме отличава, е личният ми опит, като човек преминал през всички видове разстройства на храненето. Това от своя страна ми дава привилегията в дълбочина да разбирам срама, тревогата, отчаянието и всички съпътстващи крайно негативни емоции на засегнатите от хранителни проблеми. Мога също така да дам личен пример, че пълната промяна и възстановяване са абсолютно възможни.

През какво преминах накратко… (за повече информация и детайли виж „Моята история“)

Моите хранителни проблеми започнаха в ранните тийнейджърски години. Бях на 15 години. Прекарах дълги години, приблизително 10 в порочния кръг на всяко едно хранително разстройство: анорексия, булимия, преяждане, орторексия и синдром на нощното хранене + 4 години в непрестанни диети, броене на калории и стриктно следене на всеки залък и килограм телесно тегло.

Общо 14 години – „изгубени“ и непълноценно изживени! 

Диета! Глад! Ограничаване! Прочистване!

Спомням си как първите ми мисли всяка сутрин бяха свързани с храната и дали ще бъде „добър“ този ден. Поглеждайки назад сега, мога да видя как моята тайна връзка с храната ме караше да се чувствам в контрол със себе си, но в действителност всичко беше точно наобратно.

С времето се научих да слушам все по-често нуждите на собственото ми тяло и да обичам себе си, а финалното справяне и хармония постигнах, след като под термина „Обичай себе си“ започнах да разбирам… „Ако обичаш наистина себе си и тялото си, то полагай необходимите грижи и усилия“.

Не преувеличавам, ако ти споделя колко невероятно е да съм напълно уверена в собствената си кожа, да откривам истинско удоволствие във всяко хранене и да бъда 100% свободна от диети, броене на калории или пълен анализ на съставки, ползи и последствия от всяко хапване.

Искам да имаш същата свобода от храната, която открих и аз, а най-важното е, че това напълно ще трансформира отношението към твоето собствено АЗ.

Не мога да повярвам, че ми бяха необходими 14 години, за да започна да слушам по-внимателно себе си. Научих да се справям с тежки ситуации, без да използвам храната като начин да се отклоня от тях. Научих как да успокоявам емоциите си, без да търся  шоколад или кутия бисквитки.

Ако има само едно нещо, което да вземеш от моята история, то нека бъде надеждата, че нещата могат да се променят и да се освободиш напълно от оковите на хранителните разстройства и вечните диети.